Dagen zonder vlees, tip 38/40

Gedroogde abrikozen zijn een fantastische vegetarisch bron van ijzer en bovendien bijzonder rijk aan kalium, een mineraal dat onze spieren goed laat functioneren. Een recept van Jamie Oliver uit zijn recentste boek ‘Superfoods voor elke dag’.

Ingredienten

  • 100 gr ongezouten cashewnoten
  • 20 gr sesamzaad
  • 80 gr gedroogde abrikozen
  • 20 gr gepofte quinoa
  • 4 cm verse gemberwortel
  • 1/2 tl speculaaskruiden
  • 2 eetlepels lekkere honing

Werkwijze:

  1. Rooster de cashewnoten en de sesamzaadjes in een droge koekenpan met antiaanbaklaag op een matig vuur, schep ze regelmatig om tot ze licht goudbruin zijn en laat ze op een bord afkoelen.
  2. Weeg 40 gr van de cashewnoten af, hak ze in een keukenmachine fijn en strooi het poeder op een bord.
  3. Doe de rest van de cashewnoten met het sesamzaad, de abrikozen en de gepofte quinoa in de keukenmachine en hak ze fijn.
  4. Schil en rasp de gember, voeg die bij het notenmengsel en voeg ook de speculaaskruiden toe. Laat de machine nog even draaien en voeg dan de honing toe
  5. Laat de machine nog 1 tot 2 minuten draaien en schraap de wand van de kom een paar keer schoon. Voeg zo nodig een lepel honing toe om het mengsel te binden.
  6. Verdeel het mengsel met vochtige handen in 24 porties. Draai er balletjes van en rol ze door het cashewpoeder op het bord.