Dagen zonder vlees, tip 35/40

Pesto, maar dan anders. Als pastasaus, broodbeleg, dipsaus bij wat soepstengels. Probeer zeker ook eens brandnetelblaadjes!

Ingrediënten voor 5 potten:

  • 5 grote handen vol groen: vandaag gebruiken wij het loof van wortelen en radijzen
  • 120 gr zonnebloempitjes
  • 4 verse teentjes look
  • 200 gr Goudse kaas
  • ongeveer 400 ml olijfolie

Bereidingwijze:

  1. Pel de teentjes knoflook en hak ze grof.
  2. Wrijf de peterselie schoon (liefst niet wassen) en haal de blaadjes van de takjes munt.
  3. Snijd de kaas in stukken.
  4. Verwerk alle ingrediënten met de helft van de olijfolie in de keukenmachine tot een fijne pasta.
  5. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Vul de zorgvuldig schoongemaakte potten tot ongeveer 3 cm van de rand en strijk de bovenkant glad.
  7. Giet er voorzichtig nog wat olijfolie op zodat er geen zuurstof bij de pesto kan en hij langer houdbaar is.
  8. Bewaar de potten afgesloten in de koelkast.

Ongeopend ten minste drie maanden houdbaar.

Tip! Varieer met groen (peterselie, boerenkool, brandnetels…), kaas en pitjes (pompoenpitten, zonnebloempitten, pijnboompitten).