Dagen zonder vlees, tip 33/40

Ribollita is één van de meest gevierde gerechten uit de Toscaanse keuken. Het is een stevige maaltijdsoep die ‘opnieuw gekookt’ betekent en waarin allerlei restjes worden verwerkt. Vaak wordt de soep ingedikt met oud boerenbrood. Een variant die ik persoonlijk erg kan smaken, is eentje waarbij farro (spelt) wordt toegevoegd.

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote uit, in blokjes
  • 1 middelgrote raap, in blokjes
  • 1/4 savooikool of palmkool in fijne reepjes
  • 2 wortels, in blokjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 200 gr gekookte bonen (of een restje linzen)
  • 1 eetlepel (gedroogde) kruiden (tijm, rozemarijn, oregano…)
  • 500 ml tomatenpassata
  • 1 liter groentebouillon
  • versgemalen peper
  • voor de croutons: oud brood, olijfolie, 1 teentje look en wat zeezout

Bereidingswijze:

  1. Zet een pot op een middelhoog vuur en doe er wat olijfolie in. Stoof daarin de ui aan tot hij glazig wordt. Voeg een snuifje zout toe. Doe nu ook de wortels, raapjes en gedroogde kruiden in de pot en laat goed stoven.
  2. Giet er het water overheen en breng aan de kook. Laat twee minuten koken en voeg dan de kool en de bonen toe. Laat even koken en doe er dan de passata, groentebouillon en peper bij. Laat nog even goed doorkoken tot de groeten gaar zijn.
  3. Maak in een pan de croutons door oud brood in kleine blokjes te snijden. Verwarm wat olie en een teentje knoflook in een pan en bak de broodstukjes goudbruin.
  4. Proef de soep, breng eventueel verder op smaak met peper en zout en een beetje platte peterselie. Dien op met de croutons.

Tip: voor dit recept kan je allerhande seizoensgroenten verwerken. Denk aan courgette, rapen, wortelgroenten, venkel, koolrabi, bonen, paprika, kolen, selder …