Dagen zonder vlees, tip 31/40

Stoofpotjes, het zijn heerlijke gerechtjes waarin je vlees meestal helemaal niet mist. Een overheerlijk voorbeeld van zo’n vegetarisch stoofpotje komt uit het boek ‘Mijn oogst’ van Wim Lybaert. Hij omschrijft het voortreffelijk met de quote: “Ik kweek geen groenten, ik kweek gerechten.” En weet je wat er dit jaar nieuw in mijn moestuin komt? Jawel, borlottibonen!

Stoofpotje van borlottibonen van Wim Lybaert

Ingrediënten:

  • 350 gr gedroogde borlottibonen
  • 2 aardappelen
  • 4 stengels bleekselder
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 10 kerstomaten
  • 1/2 liter groentebouillon
  • bladpeterselie
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Week de bonen één à twee uur voor je ze kookt, dan zijn ze sneller zacht.
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
  3. Haal de draden uit de bleekselder en snijd de stengels in reepjes.
  4. Snipper de knoflook. Stoof de aardappelen, de bleekselder en de knoflook samen met de laurier, de rozemarijn en de tijm ongeveer drie minuten in twee eetlepels olijfolie.
  5. Giet de bonen af en voeg ze samen met de kerstomaten toe.
  6. Overgiet met de bouillon.
  7. Laat 1 tot 1,5 uur op een laag vuurtje sudderen en controleer af en toe. Elke boon gaart immers anders. Hoe verser de bonen, hoe sneller ze klaar zijn.
  8. Hak de peterselieblaadjes fijn.
  9. Haal de bonen van het vuur, kruid met versgemalen zwarte peper en een beetje zout. Meng er de wijnazijn, de olijfolie en de peterselie onder en dien op.